Vroeger keek ik al graag mee hoe mijn tantes in potten en pannen stonden te roeren. De fantastische geuren van verse knoflook, groene peterselie en olijfolie brengen mij altijd terug naar die warme tijd... 

!que aproveche!

Recepten van de favoriete Spaanse hapjes van De dikke Baron met bijpassend wijnadvies.

zelf super lekkere aioli (knoflook mayonaise) maken

holy aioli

Mix een ei voeg hier de fijn geperste knoflook en citroenrasp aan toe, voeg heel langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een heerlijk mengsel wordt. Breng op smaak met zout en peper. Wijnadvies; jonge rode en witte wijnen

ingrediënten:
1 heel ei
200 ml zonnebloem of olijfolie (niet bitter)
2 knoflooktenen mag ook meer zijn als je het lekker vindt 
citroenrasp 
snufje peper en zout

  Spaanse aardappel omelet

tortilla Española

Schil de aardappelen en snijd ze in dunne gelijkmatige plakjes.
Doe de olijfolie in een pan en laat het warm worden op hoog vuur.
Draai het vuur laag en voeg de aardappelen toe. Schud regelmatig even met de pan.
Snijd ondertussen de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Voeg uien en knoflook toe aan de aardappelen. Laat het samen 15 tot 20 minuten bakken.
Klop ondertussen de eieren los in een grote kom, met zout en peper naar smaak.
Haal de aardappelen en ui uit de pan en giet de olie af. Let op: doe dit in een schaaltje, want je hebt het zo weer nodig.
Voeg de aardappelen en uien toe aan de losgeklopte eieren en roer goed door.
Verhit de pan opnieuw boven een medium vuur met een paar eetlepels van de bewaarde olie.
Voeg het eimengsel toe en bak dit ongeveer 10 minuten totdat de onderkant gestold is. Schud de pan af en toe, zodat je tortilla niet aan de pan gaat plakken.
Check de randen van de tortilla. Als deze een beetje vast zit aan de pan, maak je dit voorzichtig los met een spatel. Plaats een groot bord op de pan en keer de pan en het bord samen om zo dat de tortilla op het bord terecht komt. Als je een tortilla-pan gebruikt, hoeft dat niet en keer je de pan simpelweg om.Laat de tortilla voorzichtig weer in de pan glijden. 
Laat het geheel nog een minuut of 8 bakken totdat de eieren gestold zijn en de onderkant goudbruin is.
Leg de tortilla op een bord en snijd hem in punten of in grove blokken. Serveer direct of bewaar tot later (zet ‘m dan na afkoelen wel in de koelkast, daar kun je hem nog wel een dag bewaren). Wijnadvies; past bij elke wijn 

ingrediënten:
4 tot 8 personen

6 Eieren (L) 125 ml
olijfolie
600 g aardappelen
2 ui
Zout en peper


gehaktballetjes kunnen ook prima zonder tomatensaus

Albondigas

We beginnen met de saus, de uien en 1 knoflookteen fijn snijden en mag in de pan met een scheutje olijfolie. 10 minuten glazig koken. Voeg de tomatenpuree toe en laat 30 minuten koken voeg dan een schepje suiker en zout. Voeg de witte wijn toe 5 minuten op half hoog vuur.
Doe al het gehakt in een bowl. Met de hand of beter nog in een keukenmachine gaan de eieren, melk, wijn, rest van de knoflook, paneermeel, zout, peper en de verse peterselie. Meng alles goed fijngehakt met elkaar. Voeg bij het gehakt en laat 10 minuten rusten. Dan draaien we de ballen met behulp van tarwemeel in mooie ballen of balletjes. Bak ze voorzichtig aan alle zijden bruin en voeg ze toe aan de tomatensaus. Samen nog 20 minuutjes zachtjes laten koken en voilà! Wijnadvies; past prima bij zachte rode wijnen
Ingrediënten;
6 personen

700 rundergehakt
2 eieren
3 tenen knoflook
70 ml melk
30 ml witte wijn
20 gram paneermeel
verse peterselie 
zout
gemalen zwarte peper
tarwemeel
tomaten puree
80 gram uien
olijfolie aove
suiker
een eenvoudig gerecht Het heeft slechts 4 ingrediënten. Met goede ingrediënten en de juiste focus kan iedereen het maken.

pulpo a la gallega

 De octopus klaarmaken. Voordat je de octopus aan de kook brengt moet het vlees mals worden gemaakt. Vroeger werd dit gedaan door de pulpo tegen de grond of de muur te slaan. De octopustentakels bestaan grotendeels uit spier en het doel hiervan is dat de spieren ontspannen. Tegenwoordig kan het gelukkig makkelijker. Vries de octopus eerst in en ontdooi hem daarna weer. Dat is voldoende. Vaak is een octopus al ingevroren geweest. Vraag dit na bij het kopen van de pulpo en waarschijnlijk kun je al direct aan de slag

 Gebruik een grote pan. Vul deze met water en breng aan de kook. Voeg de laurierbladeren toe en wat zeezout. Wanneer het water kookt laat je de octopus(tentakels) erin zakken. Je zult zien dat de tentakels wat gaan krullen en het water een beetje paars kleurt. Laat de octopus ongeveer een uur koken. Soms duur het iets langer. Controleer met een vork of het vlees mals is.

Eenmaal klaar haal je de octopus uit de pan. Met een schaar knip je eenvoudig de tentakels in kleine stukjes. In Galicië serveert men de pulpo traditioneel op een houten plankje. Dit kan natuurlijk ook een bord zijn. Wanneer je de pulpo in stukjes hebt geknipt en op een plankje gelegd komt de beslissende finishing touch. Besprenkel de pulpo ruim met goede kwaliteit olijfolie en tot slot met het paprikapoeder. Leg er cocktailprikkers bij om de stukjes te prikken. En klaar! Wiinadvies; witte wijnen zoals een Godello

Ingrediënten;
4 - 6 personen
Octopus (schoongemaakt).
Tip: Bij een viskraam kun je vaak ook losse tentakels kopen.
Extra virgin olijfolie
Paprikapoeder
2 of 3 laurierbladeren