Wijnadvies: Prada Godello en Pulpo a la Gallega
Waarschijnlijk het meest bekende en typische gerecht uit Galicie: Polbo a feira. Het is in geheel Spanje geliefd als tapa en wordt buiten Galicië simpelweg Pulpo a la gallega genoemd. Het is gekookte octopus (pulpo) uit Galicische wateren die men in stukjes knipt en op eenvoudige, traditionele wijze serveert. Het gerecht ontbreekt op geen enkel feest in Galicia én El Bierzo
Zoals gezegd is pulpo a la gallega een eenvoudig gerecht van octopus. Het heeft slechts 4 ingrediënten. Met goede ingrediënten en de juiste focus kan iedereen het maken.
1. De octopus klaarmaken. Voordat je de octopus aan de kook brengt moet het vlees mals worden gemaakt. Vroeger werd dit gedaan door de pulpo tegen de grond of de muur te slaan. De octopustentakels bestaan grotendeels uit spier en het doel hiervan is dat de spieren ontspannen. Tegenwoordig kan het makkelijker. Vries de octopus eerst in en ontdooi hem daarna weer. Dat is voldoende. Vaak is een octopus al ingevroren geweest. Vraag dit na bij het kopen van de pulpo en waarschijnlijk kun je al direct aan de slag
2. Koken. Gebruik een grote pan. Vul deze met water en breng aan de kook. Voeg de laurierbladeren toe en wat zeezout. Wanneer het water kookt laat je de octopus(tentakels) erin zakken. Je zult zien dat de tentakels wat gaan krullen en het water een beetje paars kleurt. Laat de octopus ongeveer een uur koken. Soms duur het iets langer. Controleer met een vork of het vlees mals is.
3. Serveren. Eenmaal klaar haal je de octopus uit de pan. Met een schaar knip je eenvoudig de tentakels in kleine stukjes. In Galicië serveert men de pulpo traditioneel op een houten plankje. Dit kan natuurlijk ook een bord zijn. Wanneer je de pulpo in stukjes hebt geknipt en op een plankje gelegd komt de beslissende finishing touch. Besprenkel de pulpo ruim met goede kwaliteit olijfolie en tot slot met het paprikapoeder. Leg er cocktailprikkers bij om de stukjes te prikken. En klaar is kees!,
De dikke Baron is van mening dat je van alcohol kunt en mag genieten, mits er verantwoord mee wordt omgegaan. Wij kennen en nemen graag onze verantwoordelijkheid in het tegengaan van verkoop aan minderjarigen. Wij onderschrijven de regels en wetgeving die bestaan voor de verkoop van alcoholhoudende dranken en houden ons hier strikt aan.
De dikke Baron info@dedikkebaron.nl +31 643555269 Biesland 10 1948 RJ Beverwijk
(C) Copyright Grupo DdB 2023