Vroeger keek ik al graag mee hoe mijn tantes in potten en pannen stonden te roeren. De fantastische geuren van verse knoflook, groene peterselie en olijfolie brengen mij altijd terug naar die warme tijd...
Mix een ei voeg hier de fijn geperste knoflook en citroenrasp aan toe, voeg heel langzaam de olie toe en blijf goed mixen tot het een heerlijk mengsel wordt. Breng op smaak met zout en peper. Wijnadvies; jonge rode en witte wijnen
Schil de aardappelen en snijd ze in dunne gelijkmatige plakjes.
Doe de olijfolie in een pan en laat het warm worden op hoog vuur.
Draai het vuur laag en voeg de aardappelen toe. Schud regelmatig even met de pan.
Snijd ondertussen de ui in halve ringen en snijd de knoflook fijn. Voeg uien en knoflook toe aan de aardappelen. Laat het samen 15 tot 20 minuten bakken.
Klop ondertussen de eieren los in een grote kom, met zout en peper naar smaak.
Haal de aardappelen en ui uit de pan en giet de olie af. Let op: doe dit in een schaaltje, want je hebt het zo weer nodig.
Voeg de aardappelen en uien toe aan de losgeklopte eieren en roer goed door.
Verhit de pan opnieuw boven een medium vuur met een paar eetlepels van de bewaarde olie.
Voeg het eimengsel toe en bak dit ongeveer 10 minuten totdat de onderkant gestold is. Schud de pan af en toe, zodat je tortilla niet aan de pan gaat plakken.
Check de randen van de tortilla. Als deze een beetje vast zit aan de pan, maak je dit voorzichtig los met een spatel. Plaats een groot bord op de pan en keer de pan en het bord samen om zo dat de tortilla op het bord terecht komt. Als je een tortilla-pan gebruikt, hoeft dat niet en keer je de pan simpelweg om.Laat de tortilla voorzichtig weer in de pan glijden.
Laat het geheel nog een minuut of 8 bakken totdat de eieren gestold zijn en de onderkant goudbruin is.
Leg de tortilla op een bord en snijd hem in punten of in grove blokken. Serveer direct of bewaar tot later (zet ‘m dan na afkoelen wel in de koelkast, daar kun je hem nog wel een dag bewaren). Wijnadvies; past bij elke wijn
De octopus klaarmaken. Voordat je de octopus aan de kook brengt moet het vlees mals worden gemaakt. Vroeger werd dit gedaan door de pulpo tegen de grond of de muur te slaan. De octopustentakels bestaan grotendeels uit spier en het doel hiervan is dat de spieren ontspannen. Tegenwoordig kan het gelukkig makkelijker. Vries de octopus eerst in en ontdooi hem daarna weer. Dat is voldoende. Vaak is een octopus al ingevroren geweest. Vraag dit na bij het kopen van de pulpo en waarschijnlijk kun je al direct aan de slag
Gebruik een grote pan. Vul deze met water en breng aan de kook. Voeg de laurierbladeren toe en wat zeezout. Wanneer het water kookt laat je de octopus(tentakels) erin zakken. Je zult zien dat de tentakels wat gaan krullen en het water een beetje paars kleurt. Laat de octopus ongeveer een uur koken. Soms duur het iets langer. Controleer met een vork of het vlees mals is.
Eenmaal klaar haal je de octopus uit de pan. Met een schaar knip je eenvoudig de tentakels in kleine stukjes. In Galicië serveert men de pulpo traditioneel op een houten plankje. Dit kan natuurlijk ook een bord zijn. Wanneer je de pulpo in stukjes hebt geknipt en op een plankje gelegd komt de beslissende finishing touch. Besprenkel de pulpo ruim met goede kwaliteit olijfolie en tot slot met het paprikapoeder. Leg er cocktailprikkers bij om de stukjes te prikken. En klaar! Wiinadvies; witte wijnen zoals een Godello
© Grupo De dikke Baron - All rights reserved
Biesland 10 1948 RJ Beverwijk